Lus

Væk med lus d. 14.august 2020

Når vi afholder lusekampagne, opfordrer vi alle forældre til at tjekke deres børn for lus. Ved fælles hjælp kan vi holde lusene nede.

Hvis I finder ubudne gæster i barnets hår, skal alle i familien undersøges. Gå derefter i gang med fjerne lusene ved at kæmme og bruge et lusemiddel, hos de, der er blevet smittet. Følg proceduren nøjagtigt som anført på brugsvejledningen. Giv besked til børnenes institution eller skole.

Kampagnen er en forebyggende indsats som holdes i Vejle to gange om året den første fredag efter skolestart i august og januar.
Kun ved fælles hjælp kan vi holde lusene nede og komme dem til livs.

Opfordringen gælder også for de ældste elever; ny forskning viser, at unge i teenagealderen med selfies-kulturen og anden tæt kontakt ofte smittes med lus.

Du undersøger bedst for lus med en tættekam i vådt hår med balsam, så kan lusene ikke flytte sig og gemme sig i håret - se hvordan på www.apoteket.dk.

Hvis I finder lus, skal alle i familien undersøges og I skal gå i gang med en behandling af dem, der har lus. 
Spørg på Apoteket efter egnede midler og/eller kæm lusene væk.

Giv besked til barnets skole eller pasningsordning, så de andre familier kan være opmærksomme.

God lusejagt!

Børn med lus der kravler
 • Væk med lus

 • Symptomer på lus

  Omkring 80% af alle lusetilfælde findes blandt børn i 4-16 års alderen, og de resterende 20% smittede er typisk den øvrige del af familien. Rent hår yder ingen beskyttelse, da lus lever af at suge blod.

  Symptomer på lus er kløe, men det er vigtigt at vide, at man kan have lus i flere uger, før det begynder at klø.

 • Undersøgelse for lus

  Hovedlus overføres fra et hoved til et andet ved tæt kontakt. Andre smitteveje er ubetydelige. Glem derfor alt om hovedrengøring, vask eller isolering af rum.

  Har dine børn lus, bør familiens voksne personer også tjekkes. Led efter lusene ved at kæmme hele håret grundigt igennem fra hårrod til spids, mens det er drivvådt.

  Det er nemmest, hvis der kommes rigeligt med balsam i håret. Se efter på tættekammen mellem hvert strøg, om der er lus, ved at tørre kammen af i et stykke papir. Brug gerne lup, så man er sikker på at kunne få øje på de små lus.

  Kæmning med god tættekam er den eneste sikre metode til at finde ud af, om et barn har lus.

 • Behandling for lus

  Har man lus, skal der behandles med en tættekam og gerne lusemiddel.
  Hvis man vælger at anvende lusemiddel, skal man følge brugsanvisningen nøje.

  Hvis man vælger kæmning som eneste metode, skal man de efterfølgende 14 dage kæmme 4 gange jævnt fordelt over perioden, for at sikre at metoden har været effektiv.

  Hvis man vælger at bruge et lusemiddel, skal man altid kontrollere behandlingens effekt med kæmning dagen efter.

  Ingen lusemidler er 100% effektive. En vellykket behandling skal altid følges op af regelmæssige eftersyn.

 • Lusemiddel: lægemiddel og medicinsk udstyr

  Lusemidler kan inddeles i to grupper: Lægemidler og medicinsk udstyr.

  • Lægemidler indeholder traditionelle insektgifte som virker på lusenes nervesystem - følg brugsanvisningen nøje. Undersøgelser har vist, at hovedlusene har udviklet resistens (modstandsdygtighed) mod disse midler.
   Der kan derfor forekomme behandlingssvigt. Anvendes disse midler, bør man dagen efter behandlingen kontrollere med en tættekam om behandlingen har været effektiv, og at lusene er døde eller væk. Behandlingen gentages efter 8 dage for at sikre, at de lus der klækker i dagene efter den første behandling også fjernes.
   Hvis lusene ikke er døde dagen efter den første behandling, og hvis behandlingen i øvrigt er udført korrekt, er det tegn på, at midlet ikke har haft god nok effekt over for lusene. Så bør man ikke fortsætte behandlingen med samme middel, skifte middel eller vælge kæmning som behandling.

  • Medicinsk udstyr dvs. CE-mærkede produkter: Det aktive stof i disse midler er f.eks. silikoneolier, fedtsyrer, plante-olier eller mineralske olier. Brugsanvisningen skal følges nøje, og efter behandlingen, skal man også her kontrollere, at der ikke er flere levende lus. Vær opmærksom på at mange af disse lusemidler skal påføres i tørt hår, og at kæmning med en tættekam indgår som en integreret del af behandlingen for enkelte af midlerne.
 • Behandlingsformer der frarådes

  Behandlingsformer der frarådes:
  En lang række husråd som f.eks. husholdningssprit, petroleum, "sabadille"-eddike, kvassia tinktur, vulkansk aske og forskellige æteriske olier med bl.a. lavendel, rosmarin og tea tree olie, bliver undertiden anvendt til behandling mod hovedlus. Der er ingen videnskabelig dokumentation for effektiviteten af disse behandlinger, og de kan indeholde stoffer, som måske har en uønsket virkning på mennesker.

  Generelt kan disse midler derfor ikke anbefales eller anvendes til behandling mod hovedlus på mennesker. Spørg på apoteket eller hos materialisten om dokumentation for virkning og sikkerhed af produktet, hvis du er i tvivl.