An­be­fa­ling­er ­om ­ko­mælk

Anbefalinger om mælk til børn

Anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen siger at børn mellem 9 mdr. og 1 år ikke må få komælk at drikke.
Vi har undersøgt, hvad der er bedst at tilbyde børnene i stedet for, mens de er i dagtilbud.


Ved at sammenholde de nye anbefalinger med anbefalingerne til frokostmåltidet, kommer vi frem til at der skal tilbydes modermælkserstatning i kop til minimum et måltid og den generelle anbefaling er at vuggestuebørn får ca. 1 ¼ dl mælk i løbet af dagen i dagpasningen. Derudover tilbydes vand.


Modermælkserstatning må gerne blandes med vand fra hanen, hvis det skal bruges med det samme. Man skal dog lade de første 200 ml vand fra hanen løbe ud i vasken.
Opblandet modermælks-erstatning kan gemmes i køleskab op til 24 timer, men så skal den tilberedes med kogt vand, der er nedkølet til mellem 40 – 60 grader før blanding.
Der skal bruges fuldgyldig modermælkserstatning og ikke tilskudsblandinger.


Der må gives små mængder af komælk i maden – under 100 ml pr. døgn. Det betyder i praksis, at de fortsat kan tilbydes den mad der tilberedes til resten af huset/gruppen, selvom der kan være mælk i grød, brød, sovs osv.

Surmælksprodukter af sødmælkstypen kan gives i små mængder fra 9 mdr. stigende fra ½ - 1 dl.

Børn fra 1 – 2 år
Der anbefales letmælk i kop og den anbefalede gennemsnitlige mængde pr. dag er 350 ml og max. 500 ml inkl. surmælksprodukter. Børnene tilbydes mælk til minimum et måltid i dagpasningen svarende til ca. 1 ¼ dl.

Børn fra 2 år
Der anbefales skummet-, mini- og kærnemælk i kop og mængden er 350 ml – max. 500 ml pr. dag. Ifølge anbefalinger til frokostmåltidet tilbydes børnene 1 ¼ dl mælk i dagpasningen.